Szokowe mrożenie

Żywność przechowywana w niskich temperaturach psuje się wolniej, niż ta, którą przechowujemy w normalnej pokojowej temperaturze. Musisz wiedzieć, że w temperaturach ujemnych co prawda nie dochodzi do usunięcia drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie żywności, ale ma miejsce ich całkowite uśpienie, przez co produkty te zwyczajnie nie mogą się zepsuć. Komory mroźnicze o ogromnej pojemności stosuje się w firmach na całym świecie.

Działają one w branży spożywczej i w takich komorach mrozi się różnorodne produkty, począwszy od mięsa, przez wędliny, po owoce, warzywa, mieszanki warzywne i sporo innych. Każdy produkt potrzebuje nieco innej temperatury mrożenia. Im bardziej jest nietrwały, tym temperatura musi być niższa. Poszczególne produkty mogą być przechowywane w stanie zamrożenia przez czas od jednego miesiąca do maksymalnie 12 miesięcy w sytuacji warzyw, owoców i czerwonego mięsa. Komory chłodnicze pozwalają jednak przechowywać produkty spożywcze przez okres zwykle kilku dni. W chłodni temperatura jest niska, ale nie na tyle, aby w pełni zahamowane zostały procesy życiowe bakterii i grzybów. Spowolnienie ich działania o kilka dni powoduje, że przechowywane w ten sposób produkty można spokojnie spożyć, a o ile będziemy chcieli przechowywać te produkty przez dłuższy czas, niezbędne będzie ich zamrożenie. Powinno się przy tym pamiętać, że bez wątpienia wyłącznie część produktów może być poddana procesowi mrożenia. Inne mogą być wyłącznie przechowywane przez kilka dni w komorze chłodniczej, a po tym czasie powinny być bezwzględnie wykorzystane do przyrządzania potraw.

Warto zobaczyć: używane chłodnie sprzedaż.

Dodaj komentarz