Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nie od dnia dzisiejszego wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe i niebywale potrzebne w naszej diecie. Dostarczają organizmowi tak zwany zdrowy tłuszcz, czyli ten jednonienasycony. Mają pełno witamin, w głównej mierze witaminę E, oraz miedź, błonnik, magnez.
Działają również na cholesterol skutecznie go obniżając, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko chorób serca. Ze względu na dużą ilość białka są często wybierane przez wegetarian. Można je jeść ze wszystkim, dodawać do sałatek, mięsa, jogurtów. Najważniejsze są w diecie szczególnie dzieci. Korzystnie wpływają na myślenie, naukę i rozwój, oraz u kobiet ponieważ korzystnie wpływają na cerę.
Ostatnio bardzo popularne stało się masło orzechowe. Szczególnie pomiędzy dietetyków a także na fit blogach. Nie jest to jednak nic innego jak zblendowane zdrowe orzechy w słoiku. Natomiast na prawdę bardzo często można spotkać masło orzechowe z niepotrzebnymi dodatkami, przykładowo z ogromną ilością soli, co powoduje że masło orzechowe nie jest już takie zdrowe. Trzeba pamiętać ażeby w każdej sytuacji sprawdzać skład, ponieważ to czyste masło orzechowe jest przede wszystkim bardzo smaczne i bez wątpienia bardzo zdrowe. Dodawane do owsianek, placków, a dosłownie kanapek zdobyło serce wielu ludzi, a szczególnie ich podniebień. Co jeżeli nie można odnaleźć go na półce w sklepie lub jeśli są tam tylko te których jeść się nie powinno? Warto zrobić domowe masło orzechowe! Brzmi jak coś niewykonalnego? Nic z owych rzeczy. Wystarczą do tego nasze orzechy i mocny blender (warto robić przerwy ażeby się nie przegrzał ). Odpowiednią ilość orzechów, najlepiej ziemnych niesolonych zblendować na gęstą masę z odrobiną soli do smaku. Masa może być gładka albo o ile ktoś lubi z kawałkami orzechów. Masło przekładamy do słoika i smacznego! Można chwalić się domowym masłem orzechowym oraz wyśmienitym zdrowiem.
Zobacz więcej: zdrowe masło orzechowe.