By żywność na dłużej zachowała świeżość i aby można było ją w intuicyjny sposób przechowywać, musi być należycie zapakowania. Opakowania na cukierki muszą być wykonane z papieru albo folii, które nie zawierają szkodliwych substancji, ponieważ mogłyby one przeniknąć do żywności. Stąd też, zanim powstanie finalna wersja opakowania na kawę, wymaganie szeregu badań na temat tego, jaki powinien być papier, w który jest zapakowana.
Głównie musi pozwalać na zachowanie całkowitej świeżości, dokładnie takiej, jak w dniu, w którym została zapakowana. Najczęściej kawa, której ziarna są zmielone, pakowana jest próżniowo. Opakowanie składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich jest utworzona z nieprzepuszczającej folii, najczęściej w kolorze srebrnym. Dzięki swojej budowie, uniemożliwia przenikanie tlenu i zatrzymuje promieniowanie UV. Oprócz tego jest także odporne na wilgoć. Większość towarów żywnościowych psuje się pod wpływem wilgoci, zatem w ogromnej mierze rolą opakowania jest chronić produkty żywnościowe przed zawilgoceniem. Opakowania na lody sprawiają, że nie przenikają do ich smaku zapachy z innych towarów, które są przechowywane w tej samej zamrażarce. Dzięki temu, że wykonane są ze śliskiego papieru nie roztapiają się pod wpływem działania temperatury a napisy i obrazki, które się na nich znajdują, nie rozmazują się. Na każdym opakowaniu musi znajdować się informacja dotycząca składu oraz terminu przydatności do spożycia. Dodatkowo jest na nim nadrukowany też numer serii, z której pochodzi żywność.
Źródło informacji: opakowania na lody.